Екип на пожарната ще остане днес дежурен пред  ОУДушо Хаджидеков

...
Екип на пожарната ще остане днес дежурен пред  ОУДушо Хаджидеков
Коментари Харесай

Огнеборци дежурят до ОУ „Душо Хаджидеков”, неработещи хидранти забавили гасенето

Екип на пожарната ще остане през днешния ден дежурен пред  ОУ„ Душо Хаджидеков ” при положение на поява на вторично огнище. Няколко обследвания са правени на постройката тази нощ, като не е открито огънят да се разпалва още веднъж.
Прочетете още
От пожарната още веднъж потвърдиха, че главната версия за запалването на постройката на школото е немарливост при боравене с открит огън по време на ремонт. Когато огнеборците са пристигнали на място те са заварили съвсем целия покрив обзет от пламъци, като там е бил и въпросният чиновник, който е бил евакуиран със стълба.

Неработещи хидранти са забавили съществено гасенето на пожара в учебно заведение " Душо Хаджидеков ". Огнеборците не са разкрили настоящ пожарен кран в региона на учебното заведение, а най- близкият настоящ е бил чак до Военна болница. Това наложи в гасенето да се включат водоноски на " Паркове и градини ", както и спомагателна 8-тонна цистерна от пожарната в Асеновград.  За да влязат в двора на учебното заведение, огнеборците е трябвало да срежат металните порти, с цел да могат да вкарат вътре пожарните коли. Всички тези фактори са затруднили и забавили съществено потушаването на огъня. 

От общината също към този момент са направили първичните огледи на постройката и плануват бъдещия образователен развой на възпитаниците на учебното заведение.

„ Вече имаме няколко разновидността за пренасяне на децата в учебни заведения в региона на необятния център, само че през днешния ден в 10 часа се събира действен щаб сред институциите и там ще бъдат взети финални решения. Няма особени вреди вътре в самите класни стаи. Работим за вид, в който да разчистим и обследваме постройката, като е допустимо да създадем краткотрайна изолираност и да осигурим опция най-малко в част от постройката да се организират класни занимания. Очакваме и застрахователната компания да пристигна да направи оценка на вредите, с цел да можем да се обезпечат средства, с цел да стартираме ремонт. Така че се надявам до края на образователната година да имаме чисто нова постройка “, разяснява Стефан Стоянов, който е зам.-кмет по образованието в Пловдив.

Оценката излиза в границите на няколко седмици, а заплащането се реализира в границите на няколко месеца. Това обаче ще се случи, в случай че при следствието не се откри, че възложителят / шефът на училището/ не е показал немарливост. 

Възможно е след изплащането на компенсацията застрахователната компания да заведе ретрограден иск към строителната компания, която също би трябвало да има застраховка. Възложител на строително- ремонтните действия е шефът на учебното заведение. 

Колко от тези изсквания са изпълнени, ще стане ясно, откакто бъде подготвен отчета за случилото се. 

Директорът Грозденка Николова съобщи, че ще даде повече информация по поръчката на следващия ден, откакто полицията завърши с огледа на мястото на пожара. 

Както TrafficNews.bg заяви, през вчерашния ден покривът на постройката на ОУ " Душо Хаджидеков " бе тотално изпепелен, вредите по постройката са големи. Шест екипа на пожарната се бориха с огнената буря, като в гасенето се включиха и общинските предприятия „ Чистота “ и „ Градини и паркове “.

От учебното заведение бяха евакуирани 50 души, измежду които 10 украински деца, които са имали занятия по това време. На място дойде и кметът на града Здравко Димитров. 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР